Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/petitieorgelnkdelft.nl/httpdocs/templates/petitieorgelnkdelft/functions.php on line 188

Reacties

Reacties van personen die de petitie ondersteunen:

In andere opnieuw gepleisterde kerken (het ontpleisteren is een ernstig historische vergissing geweest!) zoals de Laurenskerk in Alkmaar, de Grote Kerk te Dordrecht en de Matthiaskerk te Maastricht hebben de orgels enorm aan klankrijkdom én bekendheid gewonnen. Tel uit je winst.

Aart de Kort, LeidschendamAls organist van het prachtige Witte-orgel in de Grote Kerk in Apeldoorn ben ik extra begaan met het instrument in de Nieuwe Kerk in Delft. Dat moet gewoon zo mooi mogelijk klinken!

Wout van Andel, LeusdenVan harte onderschrijf ik deze meer dan esthetische voorstellen!

Willem Meyboom, BrielleAls alumnus van het Rotterdams Conservatorium denk ik met veel plezier terug aan de lessen orgelmethodiek van Bas de Vroome. Alleen daarom al steun ik deze petitie van harte. Een orgel van deze statuur dient in een daartoe geschikte akoestische omgeving te staan. Het instrument zal zoveel winnen aan hoorbare en zichtbare glans wanneer het uiterlijk en innerlijk naar de bedoelingen van zijn maker wordt hersteld.

Hendrik Jan de Bie, HuizenDit is hèt moment om een fout uit het verleden te herstellen. Laat deze (voorlopig laatste) kans niet lopen!

Aalt Leusink, PunthorstNatuurlijk moet de muren gepleisterd worden. Dan wordt de akoestiek net zo goed als in de Oude Kerk.

Jan van Westenbrugge, WateringenGeef dit muziekinstrument alstublieft z'n oorspronkelijke akoestische omgeving terug waarvoor het ontworpen was. Alleen zo wordt recht gedaan aan dit orgel als kunstuiting. Zonder stuclaag wordt het geluid al bij de bron geremd, het kan zich dan niet goed ontwikkelen, niet goed in resonans met de ruimte geraken.

Dick den Engelsman, GoudswaardHet orgel verdient het om een nog mooiere klankverwerking te krijgen. De akoestiek zou hier enorm aan meewerken. Ik pleit voor het pleisteren van de muren.

Jan Willem den Hartogh, VeenendaalEen orgel komt het best tot zijn recht wanneer de ruimte optimaal meewerkt. Een goede akoestiek is onontbeerlijk. Bepleisteren van de kale muren zal wonderen doen!

Tjeerd van der Ploeg, PurmerendIk steun deze petitie van harte, met name ook het zodanig opnieuw bepleisteren dat de orgelklank van de Nieuwe Kerk van Delft weer optimaal tot z'n recht komt. Ik denk dat het een historische vergissing was om de bepleistering te verwijderen, vermoedelijk vanuit het idee om de kerk authentieker en ouder te doen lijken.

Christiaan Ingelse, GoudaJammer dat men al zoveel heeft geblokkeerd. Toch maar proberen er alles uit te slepen wat nog mogelijk is. Heb regelmatig op het orgel geconcerteerd in het verleden. Het verdient een goede restauratie en een goed klinkende kerk.

Jaap Kroonenburg, MaassluisAlles overwegende wil ik deze petitie van harte ondersteunen.

Cor Ardesch, DordrechtDe faam van het orgel in de Nieuwe Kerk in Delft zal door deze aanpassing van de muren en de restauratieplannen alleen nog maar toenemen. De smaak van goede wijn komst het best tot zijn recht in een helder en hoogwaardig wijnglas. Deze vergelijking gaat ook op bij de klank van een orgel. Niet alleen het instrument zelf, maar ook de ruimte waarin het staat, behoort daarom aan de hoogste eisen te voldoen. Zeker met dit cultuurgoed van eigen bodem. Van harte aanbevolen!

Boudewijn Zwart, NijkerkerveenHet zou geweldig zijn de ruimte weer in oorspronkelijke staat te brengen. Gevoelsmatig klopt het visuele niet met wat je zou verwachten van zo'n Majestueuze ruimte! Een uitspraak, die ik eens van een Engelse organist hoorde: De ruimte / galm, is het belangrijkste register van een orgel!

Herman Pelgrim, SchiedamMet het Groot Nederlands Jongerenkoor heb ik zowel in de Oude als Nieuwe Kerk te Delft gezongen. In de Oude Kerk klinkt de zang mooier door de prachtige akoestiek.
Wanneer de Nieuwe Kerk een betere akoestiek zou krijgen, dan is deze kerk ideaal voor allerlei kooruitvoeringen.
Het orgel klinkt nu nog wat mat en dof doordat de klank niet echt de kerk in komt. Bepleistering van de muren is de oplossing om deze kerk in de toekomst veel te kunnen verhuren voor allerlei muziekuitvoeringen.

Harm Hoeve, RouveenAls amateurmuzikant is voor mij klankschoonheid het ultieme doel om na te streven. Het niet optimaal faciliteren van het overbrengen van klankschoonheid beschouw ik als een defect, ongeacht welke historie daaraan ten grondslag ligt. Het respecteren van een gegroeide situatie kan dan ook in mijn ogen te ver doorslaan. Pleisteren op deze wonden dus...

Ad Hesseling, OudshoornGoede orgelbouwers vervaardigen en intoneren orgels op basis van (akoestische) omstandigheden ter plaatse. Het ligt dus zeer voor de hand zo'n kostbaar monumentaal instrument als hier zijn oude glans terug te geven door een relatief simpele ingreep als bepleistering van de kerk.

Louis ten Vregelaar, DeldenDe orgels van Jonathan Bätz, bijvoorbeeld in de Nieuwe Kerk te Delft en de Domkerk te Utrecht, zijn nog gebaseerd op het klassieke Hollandse orgel met een helder ‘volle werk’ en vele karaktervolle klankkleuren. Het bepleisteren van de Nieuwe Kerk kan enorme winst opleveren voor het ervaren van de bijzondere klanken van het orgel daar. Om een vergelijking te maken, de emotie die een schilderij van Johannes Vermeer oproept, komt pas echt los onder invloed van de ideale belichting. Het prachtige Bätz-orgel van de Delftse Nieuwe Kerk zal zijn werkelijke klankgeheimen pas weer prijsgeven na herstel van de oude bepleisteringssituatie en de bijbehorende akoestiek.

Pieter van Dijk, AlkmaarHet kan nu nog, we zijn het verplicht uit respect voor dit erfgoed!

Herman van Vliet, AmersfoortZonder pleister geen Nieuwe glans voor ‘koninklijk’ orgel…

Willem IJdo, Bodegraven


Petitie overhandigd